кадър БНТРедактор: Историкът проф. Иван Илчев изрази съмнение, че след съвместното

...
кадър БНТРедактор: Историкът проф. Иван Илчев изрази съмнение, че след съвместното
Коментари Харесай

Предното правителство не направи нищо, за да представи българската позиция за Македония в чужбина, отчете проф. Илчев

кадър Българска национална телевизия

Редактор: 

Историкът проф. Иван Илчев изрази подозрение, че след взаимното пътешестване до Рим на президентите Радев и Пендаровски разговорът сред България и Северна Македония ще мине на ново равнище. По негова оценка, сходни срещи е имало и преди, без нещо да се е трансформирало по-късно. Той разяснява тематиката в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Проф. Илчев също по този начин сподели, че още през 2017-а година предходният външен министър Екатерина Захариева е попитала българските учени какво им е належащо, с цел да защитят българската позиция по противоречивите въпроси. Те са ѝ показали лист от планове, който включва огромни интернационалните научни конференции, стипендии за задгранични експерти, семинари и изложения в чужбина, както и издания на британски, които да са отдадени на историята и на българския език. От всичко това е изпълнено нула, уточни проф. Илчев, съгласно който това е оснавна причина в Европа да не познават добре българската позиция в разногласието със Северна Македония.

Историкът се разгласи срещу португалското предложение интернационалните експерти да оказват помощ за изглажданетио на спора. „ Историците от Европейски Съюз за обвързани с политиката ”, разяснява той.

Да извадиш от македонската история цар Самуил и Гоце Делчев е като да извадиш носещата греда на една постройка, тя ще рухне, сподели още проф. Иван Илчев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР